Over ons

Vrijwilligers

Snoeien Pepelsberg

Onze stichting drijft op de inzet en het enthousiasme van een grote groep vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou het niet mogelijk zijn de bomen goed te onderhouden en de oogst op tijd binnen te halen. Het takenpakket wordt in de toekomst  uitgebreider door het enorme succes van het idee “de Sjweikeser Rèngelaot terug op de hellingen van Sjweikese”.

Snoeien Pepelsberg

De vrijwilligers opereren momenteel hoofdzakelijk in het buitengebied rondom Sweikhuizen. Er zijn inmiddels 8 locaties beplant met de Sjweikeser Rèngelaot pruimenbomen. Elke locatie wordt onderhouden door een team van vrijwilligers onder leiding van een locatiebeheerder. Deze coördineert de noodzakelijke werkzaamheden die kunnen bestaan uit de bescherming van de bomen, vervangen van dode of slecht groeiende bomen en snoeiwerk.

In de toekomst zal ondersteuning gegeven worden bij het plukken van de adoptiebomen en de verdere afzet van de pruimen. De vrijwilligers ontvangen een kleine onkostenvergoeding.

De locatiebeheerders zijn:
Kweektuin              Zef Menten
‘t Bassin                 Jan Boyens
‘t Kempke               Peter Bakker
Pepelsberg 1           Zef Menten
Pepelsberg 2           Joep Meertens
St. Jansgeleen         Pierre Bisschops
Op de Heugte         Martin Boyens
Vloedsgraaf            Peter Bakker
Coördinatie            Funs Boyens

De jonge scheuten van de wortelstek (ca. 300 stuks) worden opgetrokken in de kweektuin van de stichting 

Bloesem Rengeloat

Zelf ook vrijwilliger worden? We kunnen altijd goede krachten gebruiken. Een paar sterke armen, expertise op gebied van stekken, een paar zekere benen op de ladder, iemand die fatsoenlijke koffie kan zetten… Stuur ons een mailtje als u zin heeft om mee te helpen.

Jaarlijkse activiteiten SSR

Buiten een kweektuin beheert de Stichting Sjweikeser Rèngelaot op dit moment ongeveer 350 Rèngelaot pruimenbomen, welke uitgeplant zijn op een 5-tal percelen in en rondom Sweikhuizen. Dit oude ras behoeft natuurlijk regelmatig onderhoud. Dit onderhoud wordt uitgevoerd door een 30 tal vrijwilligers.
De werkzaamheden zijn gevarieerd en komen elk jaar weer terug.
Al onze bomen worden niet geënt! maar gekweekt in de kweektuin, waar scheuten van de oude oorspronkelijke bomen worden geplant. Op deze manier wordt dit speciale ras behouden en deze heerlijke specifieke pruim voor uitsterven behoed.
Het kweken is een langdurend proces. De kleine scheuten groeien in ongeveer 8 jaar tot een volwassen boompje met een kroon. Deze kweektuin vergt veel en zorgvuldig onderhoud zoals onkruid wieden, snoeien, water geven en gras maaien etc.
Na 8 jaar worden de boompjes uitgeplant op onze percelen. Hiervoor wordt het plantgat gemaakt, de boom geplant, de steunpalen en de beschermingsdraad geplaatst.
De werkzaamheden gedurende het jaar bestaan uit het onkruid vrij maken rondom de bomen en op bepaalde tijden worden de bomen gesnoeid. Belangrijk is ook om de bomen en gedurende droge periodes van extra water te voorzien. Tevens worden dode bomen vervangen. Rond augustus is het pluktijd!
De stichting beschikt over een kleine opslagruimte bij de kweektuin.
Hierin heeft zij alle materialen opgeslagen. Deze worden door de vrijwilligers onderhouden of voor groot onderhoud elders gebracht.
Daarnaast is het 5 koppige, onbezoldigde bestuur belast met diverse taken zoals het onderhouden van contacten met meerdere instanties, het voeren van de administratie en financiële zaken en het bijhouden van het adoptieplan, waarin de pruimenbomen door mensen zijn geadopteerd.
Vanaf einde van 2018 is een geheel nieuw perceel door de stichting ontwikkeld en streeft zij naar uitbreiding aldaar met ongeveer 100 bomen in de komende 3 jaren.
De stichting SSR heeft tevens een wandelpad gecreëerd rondom ons dorp 7,2 km, het “Ommetje”, bedoeld om beweegactiviteiten voor jong en oud te stimuleren.
Voor dit pad onderhoudt zij de bewegwijzering.