‘t Ommetje

Het Ommetje – wandelen langs de Rèngelaot (6,7 km)

Kom allemaal naar Sweikhuizen!Het Ommetje is een wandeling rondom Sweikhuizen. De lengte van de wandeling is 6,7 km.
 
Het Ommetje gaat rond Sweikhuizen en kent een relatief groot hoogteverschil. De wandeling begint op het hoogste punt, het Stammenderveld. Van hieruit wandelt u naar het Danikerbos en vervolgens langs de rand van het dorp naar hellingweiden met aanplant van de befaamde ‘Sjweikeser Rèngelaot’ (officiële naam: Reine Claude Verte), het pruimenras, waardoor Sweikhuizen tot ver buiten de regio bekend werd. We dalen af naar de Geleenbeek en wandelen langs de meanderende beek richting watermolen St. Jansgeleen. De route voert langs de bosrand naar een plateau.
Wandelroute 't OmmetjeVia een pad tussen de weilanden komen we op de doorgaande weg in het dorp bij het start-/eindpunt. De wandeling gaat voor een deel over eeuwenoude paden en weggetjes die gebruikt werden voor het vervoer van steenkool, granen en voor bijvoorbeeld de kerkgang. De zogenaamde holle wegen zijn typisch voor het Limburgse heuvelland. Ontstaan door karrensporen die, door weer en wind en honderden jaren gebruik, erodeerden tot een diep in het landschap liggende weg met een metershoog talud.
 
U kunt tijdens de wandeling genieten van schitterende vergezichten richting België (Maasdal) en tot diep in het Zuid- Limburgse heuvelland (Geleenbeekdal).

Praktische informatie

Lengte wandelingMarkering 't OmmetjeHet Ommetje is 6,7 km en gaat over onverharde wegen.
 
Vertrekpunt
 
Het officiële vertrekpunt van dit ommetje is de parkeerplaats van Gasterie ‘De Bokkereyer’ Bergstraat 1 in Sweikhuizen. Maar u kunt het Ommetje op elk ander punt starten: de route wordt gemarkeerd met bordjes.
 
Horeca onderweg

 • Bij het start- /eindpunt, Gasterie ‘De Bokkereyer’.
  Dagelijks geopend vanaf 10:00 uur (maandag vanaf 11:00 uur). Andere tijden op afspraak 046/4430561
  https://www.bokkereyer.nl
 • Na ± 3½ km bij de kerk in Sweikhuizen, 100m van de route af, café Boyens.
  Open op zaterdag en zondag en op afspraak, 046/4431298. Tevens bed- en breakfast.
 • Eveneens na ± 3½ km direct naast de kerk op Bergstraat 80-het Party Centrum Rector Raevenhuis. Geopend op afspraak tel. 046-4434062
  https://www.rectorraevenhuis.nl
 • Na ± 4½ km grand café ‘De Biesenhof’.
  Elke dag open van 10:00 uur. Tevens bed- en breakfast.
  http://www.biesenhof.nl

Download de route incl. plattegrond (PDF)