‘t Ommetje

Sweikhuizen

Sint Dionysius en OdiliakerkSweikhuizen (ca.800 inwoners) is het kleinste van de zes kerkdorpen van de gemeente Beekdaelen. Het ligt zuidoostelijk van Geleen aan de Geleenbeek, waar het Limburgse heuvelland begint. Door zijn ligging tegen een helling, die oploopt van 55m boven NAP aan de voet bij de Geleenbeek tot ca 110m boven NAP, wordt het in de volksmond ook wel ‘bergdorpje’ genoemd.
 
Sweikhuizen heeft veel te bieden. Schitterend natuurschoon met prachtige vergezichten, cultuurhistorie waar onder het monumentale kerkje uit 1739 en archeologische vindplaatsen uit het Paleolithicum, Mesolithicum en de Romeinse tijd. Het dorp ligt tussen twee grote typisch Limburgse carréboerderijen: Stammenhof op het hoogste punt en de Biesenhof op het laagste punt bij de Geleenbeek. Daartussen ligt een zogenaamde lintbebouwing met voor een deel nog oorspronkelijke bebouwing waaronder een aantal kleinere boerderijen en enkele woningen in vakwerkstijl.
 
Om de leefbaarheid van het dorp te verhogen werd Sweikhuizen in de jaren zestig en zeventig uitgebreid. Tegenwoordig is het een forensendorp met een rijk verenigingsleven waar het prettig wonen is.